A híres mátraballai túróslepény

A lepény elkészítésének receptje (2 lepényhez mérve):

5 dkg élesztőt cukros meleg vízben felfuttatok. 2 diónyi zsírt elmorzsolok 50 dkg lisztben. Beleteszek 2 tojást, 2 evőkanál tejfölt, pici sót. Pici tejjel, langyos vízzel dagasztom, 2 kanál olajat is dagasztok bele. Addig kell kézzel dagasztani, míg a kezünk megtisztul (gyenge legyen a tészta). Duplájára kelesztjük meleg helyen, és kinyújtva zsírozott tepsibe tesszük. A szélét tojással megkenjük, a közepét megszurkáljuk. Kel addig míg, a túrót megkeverjük. 1 kg túrót 3 db főtt burgonyával, 2 tojással, cukorral, vaníliás cukorral, citrom héjával, kicsi tejföllel összekeverjük, de nem törjük össze. A tésztára tesszük, a tetejét olvasztott zsírral, és tojással megkenjük. Erre fahéjból rácsot rakunk, közepükbe 1-1 szem vízben áztatott mazsolát. Lehet fahéj helyett kaprot tenni, úgy is finom.

Forró sütőben sütjük (később mérsékeljük a tüzet), míg a tészta el nem válik a tepsitől.